NKAL

Nieuws

   

Landelijk Expertisecentrum voor Stoffengerelateerde Beroepsziekten (LECXES) gaat van start!

Vandaag was een belangrijke dag in de strijd tegen beroepsziekten: Het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten is van start gegaan.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Lexces geopend. Ook waren er twee indrukwekkende verhalen van slachtoffers die een lange weg hebben moeten afleggen naar erkenning van hun arbeidsgerelateerde longaandoening. Ieder jaar overlijden er rond de 3.000 mensen doordat ze tijdens hun werk zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Nog meer werknemers worden er ziek door. Door de oprichting van het Lexces kunnen we onze krachten bundelen en staan we samen sterker in de preventie en beoordeling van arbeidsgerelateerde longaandoeningen. Met als uiteindelijke doel een toekomst waarin werknemers niet langer ziek worden van stoffen waaraan zij tijdens het werk worden blootgesteld. 

Het Lexces is een samenwerkingsverband van vijf instituten: Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS, Universiteit Utrecht), Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), Polikliniek Mens en Arbeid (PMA, Amsterdam UMC), Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB, Amsterdam UMC) en het RIVM.

Meer informatie over het Lexces vindt u op www.lexces.nl.

 

Nieuwe longfunctie-analiste!

Ook Desire is ons teams sinds 1 april 2022 komen versterken! Desire is longfunctie-analiste, maar ook werkzaam als osteopaat voor dieren. Wij heten onze nieuwe collega Desire van harte welkom!

Om Nkal.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord